REVIEW HUA Železiarne Podbrezová Fúvószenekar, Szlovákia


A fúvószenekart 1838-ban alapították.

Alapítója Tomáš Hromada pap és prédikátor volt. Szlovákia legrébibb fúvószenekara.

A zenekar létezése alatt sok száz zenészt nevelt fel. Zenei teljesítményeiért és a kultúra propagációjában szerzett érdemeinek elismeréseként 1993-ban megkapta a presztizs Karol Pádivý Díjat.

A zenekar készített néhány felvételt a Szlovák Rádió részére, fürdővárosokban Ús unnepi alkalmakkor koncertezik. A fúvózenekarról kÚt televíziós dokumentumfilm készult. 2002-ben a zenekar kiadta az első CD-lemezÚt. Nagyon jelentős volt és még ma is az az egyuttműkodés Gregor Roletzký és Adam Hudec zeneszerzőkkel, az utóbbi egy speciális művet „Podbrezovská polka“ ajándékozott a zenekarnak. Miloslav Hlaváček rendező tobb szerzeményt dolgozott át a zenekar részére.

A zenekarnak 44 tagja van – Alap- és Középiskolás diákok, felnőttek – a Železiarne Podbrezová Részvénytársaság dolgozói, de más vállalatoktól is. A zenekar leöregebb tagjai közé tartoznak: Jozef Turis, Matúš Melicherčík, Miroslav Lehoczký, Vojtech Kotrán, Peter Gregor.

A legfiatalabb generációhoz tartoznak: Eva Dekrétová, Juraj Vilmon, Juraj Zahradníček, Hugo Zahradníček, Martina Halajová.

Mindnyájan a fúvószene lelkesei.

A fúvószenekar a regionális fesztiválokon az első helyeket szerzi meg. A zenekar Ausztriában, Olaszországban, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban nemzetkozi versenyeken vett részt. A legsikeresebb fellépések kozé a Zenei Nyáron való részvétel tartozik 1995-ben Olaszországban, Vitipeno városban. A zenekar 1997-ben lengyelországi Jastrzebí városban és a Musiktage Bősel fesztiválon vett részt, ahol a 2. helyet szerezte meg. 1999-ben az Ősterreichisches Blasmusikfest 20. évfolyamán vett részt Bécsben és ismételten a Musiktage Bőselen Németországban. 2003-ban sikeresen képviselte Szlovákiát a Nemzetközi Zenei Fesztiválon a lengyel Swiecieben.

Gazdag repertoárjában nemcsak a fúvószenekarokra jellemző szerzemények, de kompozíciók, operák, operett, muzikel slágerek és showműsor a mazsorettekkel szerepelnek. A zenekar dzsezzenét és modern zenét is játszik.

1983-tól Peter Zaoral, a katonazenekar szólistája volt a zenekar karmestere. 1978 Ús 2002 kozott a zenekart Pavel Šianský vezette. 2003 szeptemberétől 2011 szeptemberéig Jozef Kráľ vezette a zenekart. Jelenleg Pavel Šianský a karmester.

140 Hudba v uniformach141 Zmiesany orchester